Infermeres de Catalunya ha fet entrada a la Direcció de Recursos Humans del SEM d’una carta dels professionals de la Central de Coordinació Sanitària (CeCos) del SEM arran de les actuacions portades a terme pel Servei de Salut Laboral del SEM durant la crisi del Coronavirus. Us la reproduïm a continuació:

 

Fem aquest escrit com a queixa al servei de Salut Laboral del SEM per la mala gestió en que s’està portant a terme la situació extraordinària amb el Coronavirus. El personal de la CeCos ens sentim abandonats i poc considerats en la situació que estem patint.

Entenem que s’estàn prenent decisions unilaterals sense fer les consultes pertinents a Salut Pública i sense tan sols seguir els protocols vigents publicats. A la població general se’ls hi està recomanat aïllaments segons protocols de Salut Pública quan al personal sanitari del SEM no se’ls tracta igual.

El dia 13 de març ens vam assebentar del cas d’una alumna en pràctiques a CeCos (treballadora també a l’Hospital) que va donar positiu per coronavirus. Segons el protocol de Salut Pública del dia 13 de març, s’ha de fer un estudi de contactes i procedir a aïllar a aquests treballadors (si estàn assimptomàtics) i afegir recollida de frotis als simptomàtics si així ho indica Salut Pública.

No trobem encertat que a les 9:30h del matí ja es sabés d’aquest cas positiu, i a tres de les companyes que van tenir contacte directe, les tinguèssin de guardia a la central fins les 17h que els hi van fer el frotis( només a 1 d’elles) i sense cap mesura d’aïllament amb la resta de companys.

No trobem encertat que una companya de CeCos el dimecres dia 11 de març vingui a treballar amb molta tos, mal estar general i congestió  i demani mascaretes per protecció dels seus companys i se li contesti “que no és necessari que la utilitzi”. Finalment la companya va marxar de la guardia amb febre i a dia 14 de març espera que, per indicació d’epidemiologia, li vinguin a casa a fer frotis. També destacar que aquesta mateixa companya , després de ser valorada per l’epidemióloga i quedar pendent en la recollida del frotis, rep una trucada de Salut Laboral del SEM dient-li que estigui tranquil·la, que no cal fer res…. quan ni tan sols Salut Laboral ha parlat amb Salut Pública. Descontrol absolut i decisions unilaterals per part de Salut Laboral.

El personal del SEM sóm personal sanitari asistencial, tant els que treballen a les unitats assitencials com els que treballen a CeCos (afegint que gran part d’aquest personal treballa també a centres sanitaris).

Des de CeCos demanem:

  • Que tot el personal de nova incorporació no presenti símptomes susceptible de coronavirus a l’entrar a la central (tos,febre o dispea), donat que és un lloc tancat, molt poc ventilat i on no es respecten les distàncies de seguretat entre persones. El dia 14 va arribar un comunicat intern informant que s’obririen portes i claraboies 4-5 vegades al dia. Pensem que són mesures que arriben tard.
  • Que s’utilitzi una distància de seguretat a l’hora de treballar .Potser s’han d’habilitar altres llocs de recepció de trucades. Quan fem formació, estem asentats a una distancia de menys d’1 metre compartint teclat i ratolí de l’ordinador.Pot ser no és moment de fer formacions massives d’aquesta manera.
  • Disposar a CeCos de material d’aïllament com mascaretes.
  • Que els alumnes de pràctiques deixin de compartir els cascos telefònics de les formacions ja que no hi ha cap control higiènic. Avui dia 14 ha estat informada Salut Laboral del SEM, que ha comentat que no sabia res al repecte.

Es per aixó que demanem responsabilitats al servei de Salut Laboral del SEM. Sóm treballadors sanitaris que cuidem a la población de Catalunya des del nostres llocs de feina i exigim que una empresa de salut -com és el SEM- cuidi dels seus treballadors tal com ens mereixem.