Ahir la Direcció Infermera del SUMMA 112 va presentar oficialment les seves noves “Guies Assistencials i Procediments Operatius” per a les seves noves unitats SVAi (Suport Vital Avançat Infermer). Des d’aquí felicitem a la Direcció del SUMMA 112 la seva aposta per les unitats SVAi i la fermesa amb la que defensa les seves infermeres i infermers.

Voldríem recordar que el SEM va presentar la seva “Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries” el 12 de maig de 2015, una guia que havia estat molt treballada i consensuada per diferents professionals del SEM, una guia que es va convertir en un document de referència per a sistemes d’emergències prehospitalàries d’altres comunitats i altres entitats però que, malauradament, va ser retirada per la Direcció del SEM i posteriorment modificada fins a deixar-la quasi inoperativa i inexistent. Una decisió que va respondre a la denúncia per part de diferents col·lectius de representació mèdica i la incapacitat de donar una resposta valenta a aquests.

Ahir vam veure, amb orgull i tristor al mateix temps, com altres sistemes segueixen avançant i donant suport a les seves infermeres, basant-se en el model del SEM (un model amb més de 20 anys de recorregut). Un model que s’estudia i s’explica a escala nacional i internacional, però que sembla inexistent per la Direcció de la nostra empresa. Un model que ha demostrat sobradament la seva eficiència però que cada vegada està més en perill a la nostra institució.

Els col·legis professionals de les infermeres i societats científiques han demanat -de forma reiterada- la recuperació de la “Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències” en el seu format original, tal com va ser elaborada i publicada. Però, de moment, no hi ha hagut resposta positiva (ni se l’espera) per part del SEM i del Departament de Salut.

A tot això s’ha d’afegir l’extrema medicalització dels llocs de responsabilitat i Comandament, on veiem una clara deficiència en els llocs ocupats per infermeres i infermers.

Nosaltres seguirem lluitant pel reconeixement i el desenvolupament professional de les infermeres i infermers del SEM, duent a terme totes les reivindicacions i activitats que siguin necessàries.